Hurghada

Hurghada

Hurghada

2023-01-19 | by Hurghada

 

Hurghada je egyptské město a přístav na pobřeží Rudého moře. Žije zde asi 262 000 obyvatel. Město je největším egyptským turistickým centrem v oblasti Rudého moře. Původně malá rybářská vesnice zaznamenala od 70. let 20. století postupný rozmach cestovního ruchu. Turisty z celého světa sem lákají dlouhé písčité pláže, možnost výletů do hlavních turistických míst Egypta a také potápění v Rudém moři. Od 90. let 20. století zažívá Hurghada velmi rychlý rozvoj, především díky stavbě desítek nových hotelů a vybudování nového mezinárodního letiště. Hurghada se stala oblíbenou turistickou destinací[1] díky kombinaci vybudování infrastruktury pro turisty a využití přírodních podmínek – dlouhých písčitých pláží, podmořských korálových útesů, teplého podnebí a možnosti nabídky výletů do Káhiry a Luxoru, které turistům nabízí ke zhlédnutí mnoho staroegyptských památek (např. pyramidy v Gíze a Sakkáře, chrámy v Karnaku a Luxoru nebo pohřebiště v Údolí králů a Údolí královen). Kromě výletů za historií nabízí Hurghada i cesty na blízké ostrůvky (nejznámější je ostrov Giftun) za světem korálových útesů. Hurghada leží na břehu Rudého moře a její klima je díky tomu zmírňováno. V zimě je pevnina oteplována a v létě mírně ochlazována větrem. Zimy jsou zde velmi příjemné s průměrnými teplotami překračujícími 20 °C, v noci je chladněji. V létě slunce vychází velmi brzy, již kolem 4 hodiny ranní a také velmi brzo zapadá, zhruba v 18 hodin.

Teplota moře kolísá mezi 22 °C v zimě až po 29 °C v létě. Navzdory tomu je počasí zmírňováno nízkou vlhkostí vzduchu a příjemným větrem od moře. V průběhu dne se teploty vzduchu v létě pohybují kolem 37 °C, často mírně překračují 40 °C. Noci jsou velmi teplé.

 

 5 důvodů, proč navštívit Hurghadu

 

  1. Krásné písečné pláže a subtropické klima s možností koupání po celý rok, s průměrnými denními teplotami kolem 30 °C a teplotou vody, která od června do listopadu neklesá pod 25 °C
  2. Jedno z nejlepších potápění v Rudém moři s barevným mořským životem, skvělé šnorchlování, windsurfing, kitesurfing, plachtění, plážové sporty a další aktivity
  3. Nakupování s orientální atmosférou bazarů
  4. Vynikající arabská kuchyně a nekončící noční život
  5. Výlety za historií Egypta, dostupnost Káhiry (pyramidy v Gíze) i Luxoru (Karnak a Údolí králů)

Letoviska v Hurghadě a okolí

Hurghada

Hurghada je největší egyptské turistické centrum. Oblibu si získala pro dlouhé písčité pláže, blízkost atraktivních korálových útesů a polohu v rozumné vzdálenosti od Káhiry či Luxoru.

Makadi Bay

Letovisko v krásném zálivu Makadi Bay láká na nádhernou pláž s blízkými korálovými útesy, golfové hřiště a hotely vyšší kategorie s výborným servisem a zázemím.

El Gouna

El Gouna, „egyptské Benátky“, je luxusní resort s hotely vystavěnými kolem uměle vyhloubených lagun. Najdete zde potápěčská centra, nákupní pasáže, restaurace, bazary, kasino i golfová hřiště.

Safaga

Safaga je poklidné letovisko asi 50 km jižně od Hurghady. Nabízí nádherné pláže s nedotčeným podmořským životem, malebný přístav i léčivé prameny. Není přeplněné turisty a je ideální pro milovníky šnorchlování, potápění a surfingu.

Sahl Hasheesh

Nová turistická oblast Sahl Hasheesh se nachází 18 km jižně od Hurghady kolem zálivu s dlouhou písečnou pláží. Najdete zde nejluxusnější hotely v Egyptě zasazené do krásné přírody, křišťálové moře a výborné podmínky pro potápění a šnorchlování.

Soma Bay

Letovisko Soma Bay má jedny z nejlepších pláží s pozvolným vstupem do moře, jedná se o ideální volbu pro rodiny s dětmi a milovníky zábavy.

 

Jaké nabízí Hurghada památky a zajímavosti?

Pokud chcete nejprve poznat život tamních lidí, zamiřte do historické části města El Dahar. V této čtvrti nasajete skutečnou egyptskou atmosféru. Navštívit můžete starou arabskou mešitu, místní obchody či koptský kostel. Za zmínku stojí tamní tržiště, kde si užijete pověstné smlouvání a budete mít na dosah řadu rukodělných tradičních produktů.

Při návštěvě Hurghady zavítejte také k mešitě El Mina Masjid, která už je novodobějšího vzhledu nežli stavby situované v oblasti El Dahar. Objektem z počátku 20. století je katedrála sv. Shenoudy. Francouzskou architekturu postřehnete ihned na první pohled. 

Jestliže máte rádi promenády u moře, osloví vás Nová Marína, kde se mimochodem nachází i vynikající rybí trh. Za nákupy můžete do centra Sakkala a jeho okolních uliček s obchůdky. Milovníci vodního života by neměli zapomínat ani na velké akvárium Hurghada Grand Aquarium.